Siemka, ojciec planuje w przeciągu 2-3 miesięcy kupić kompa typowo do gier. Chce przeznaczyć na niego około 3-3.5k, monitor zostaje ten co ma teraz. Możecie coś polecić ? Gotowiec, składak ? Ja szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy w ostatni raz coś grałem, wypadłem całkowicie z tematu procesorów, grafik itd, szczerze mówiąc nawet nie wiem ile ,,aktualne" gry potrzebują ramu dlatego pomyślałem o was
eee dziadu mlody xD skladak jak sam sobie poskladasz szczerze nie biegne teraz za technologią ale myśle ze 20 min poswiecisz na czytanie testów na benchmarku albo pcformat czy cos z takich wiarygodnych stron i sam zobaczysz co jest grane. A jesli chodzi o ramy to mi sie wydaje ze to taka bardziej drugorzędna sprawa mozesz sobie nawet 16GB wrzucic co przy slabym procesorze dysku czy kulawej plycie gowno da. z racji ze malo osob gra to i malo pewnie teraz w tym siedzi
W tej kategorii cenowej, to nie będzie łatwo, tutaj masz gotowce, a tutaj taki sobie składaczek, który wyszedł troszkę ponad limit klikasz w link i wchodzisz do konfiguratora, pamięć w 1 kostce 8GB, abyś mógł sobie kiedyś dokupić kolejną i mieć 16GB RAM z taktowaniem 2400 GHz, do tego szybki dysk systemowy na SSD 128GB, a na dane drugi zwykły talerzowy 1TB, procesor z odblokowanym mnożnikiem (K) 7-mej generacji, grafika jedyna dla graczy: Nvidia w wersji z możliwością podkręcania, no i odpowiedni zasilacz, który to pociągnie.
Możesz sobie odpuścić zakup dysku talerzowego, jeśli jakiś masz wolny na stanie, tak samo z czytnikiem CD/DVD to Ci akurat wyjdzie w zakresie cenowym. Co do systemu, to kupujesz na allegro kluczyk za 30 PLN
Jak usunąłem dodatkowy dysk, to mogłem zmienić chłodzenie na mocniejsze, dysk SSD na taki z szybszym zapisem (w tej samej cenie) i w tym zestawie już nic bym więcej nie zmieniał. Płyta główna jest wystarczająca, nie przewiduję, abyś kupował do niej coś jeszcze na PCIe x16, za to masz dwa x4. No i obudowa, wybrałem taką, ale zawsze możesz wybrać inną, tyle że ta ma wiatraki, których w innych może nie być.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum